Huovutusvinkkejä

Huovutusvinkkejä

Keräsimme tällä sivulle muutamia yksinkertaisia toteutuksia huovutuskokeiluiksi. Häähuopa on hieman työläämpi toteutus, mutta onnistuu myös harrastajalta. Katso ja kokeile!

Villan menekkimäärää on helppo arvioida miettimällä mahdollisen lopputuotteen painoa.(Toteutukset: Tekstiili- ja vaatetustekniikan DI Iina Jokela, insinöörityö (AMK) 2006)

  • Häähuopa
  • Huopahiiri
  • Huopasydän

Hääryijy/ Häähuopa/ Vihkiryijy

(Kuiva/märkähuovutus: karstattu villa ja esineulattu villalevy)

Hääryijyyn on käytetty luonnonväristä huopalevyä (nro 1) ja metsänvihreää (nro 16) karstavillaa. Väliin laitettiin täytteeksi huopaa (BHT 0,20 g/m3 / 2mm). Huovalla saatiin ryhtiä seinävaatteeseen. Vaalea esineulattu villalevy taiteltiin huovan ympärille, reunat neulahuovutettiin tiiviiksi nurjalle puolelle. Oikealle puolelle kuivahuovutettiin neulalla kuvio. Koska kyseessä oli tarkka kopio hääkutsun kuvasta, oli se ensin tulostettu suuressa koossa, ja tämän jälkeen kuvio leikattiin auki ja koloista neulattiin vihreä villa. Kokoa suunnitellessa on myös huomattava työn kutistuminen. Lopuksi koko työ märkähuovutettiin.

Haaryijy_Wedding_felt_cloth_2011
(Piirroksen design – ilman pvm: Kuvataiteilija Kari-Petteri Kakko)

Esineulattua villalevyä on erittäin helppo rullahuovuttaa. Esimerkkityössä on käytetty vaaleaa villalevyä taustana, mikäli kuitenkin käyttää tummaa pohjalevyä, kannattaa huomioida, että karstattua villaa kuluu tällöin enemmän.

Huopahiiri

(Neulahuovutus: villalevy ja vaahtomuovitäyte; Märkähuovutus: villalevy ja pääsiäismunan sisus)

Hiiren neulahuovutus alkoi leikkaamalla vaahtomuovista sopivan muotoinen pala sisustaksi. Palasta vastaavalla huopalevyllä (luonnonvalkoinen nro:1) se peitettiin niukasti. Villalevyn palanen neulattiin ja muokattiin kiinni vaahtomuoviin huovutusalustan päällä. Häntä muodostui pitkästä ja kapeasta villalevyn palasesta, joka neulahuovutettiin tiiviimmäksi. Yksi kerros villalevyä riittää. Toinen neula on syytä pitää varalla. Aikaa kuluu parikymmentä minuuttia.

Hiiren märkähuovutus alkoi puolestaan luonnonharmaan (nro: 2) huopalevyn leikkauksella keltaisen pääsiäismunan sisuspallon peittäväksi. Villa kiedottiin pallon ympärille ja kostutettiin saippualiuoksella. Villalevy hierottiin kiinni tiiviiksi kerrokseksi pallon ympärille. Muokatessa ylimääräisestä villalevystä revittiin suikaleita, joista muodostettiin korvat, nenä ja häntä. Aikaa kuluu puolisen tuntia.

Huovutet_hiiret_felted_mouses_2011

Huopasydän

(Neulahuovutus)

Tämä huopasydän on mukava piristys pukeutumisessa tai se voi olla mukava häämuisto kuten hääkarkit. Esimerkkisydämet jaettiin häissä niin, että sulhasen suvulle jaettiin vihreät (nro 16) ja morsiamen puolelle luonnonvalkoiset (nro 1) sydämet. Sydämet huovutettiin huovutusalustalla neulahuovuttamalla. Valmiin sydämen taakse ommeltiin pieni hakaneula.Jokainen vieras kiinnitti sydämen rintapieleensä, ja näin vieraat tiesivät kumman puolta kukin edusti.